Vilken Windows 11 ska jag köpa?

I den här artikeln kommer vi att hjälpa dig välja mellan olika versioner av Windows 11 genom att gå igenom skillnader och vad de innebär. 

Vi hoppas att efter denna fullständiga artikeln så kommer du veta precis vilken Windows 11 passar dig bäst.

Artikeln innehåller:


Windows 11 Home vs Pro: Vad är skillnaden?

Den nyligen släppta versionen av Windows garanterar en fullständig uppgradering av det tidigare operativsystemet och erbjuder många andra fördelar för sina användare. Windows 11 Home har alla funktioner i Windows 11 Pro, så att du kan få ut det mesta av din dator. Även om de delar många likheter, har de två versionerna också betydande skillnader, vilket vi kort kommer att diskutera.

Hårdvara begränsningar

Windows 11 Home användarna är begränsade till 128 GB RAM och en enda processor. Samtidigt kan Pro-användare gå med upp till 2 TB RAM och dubbla processorer. De flesta människor borde inte behöva oroa sig för att nå hårdvarugränserna för Windows 11 Home, men om du kör ett system som överskrider dessa gränser är det en anmärkningsvärd skillnad på hur snabb din operativsystem kommer att kännas.

Lokalt konto

I Windows 11 har Microsoft än drat hur användare loggar in på sin dator. Tidigare kunde användare skapa ett lokalt konto på sin dator och sedan använda det kontot för att komma åt vissa funktioner i Windows 11. Från och med Windows 11 måste dock användare logga in på ett Microsoft-konto för att slutföra den initiala installationen av Windows 11. Detta gäller endast Windows 11 Home. Windows 11 Pro tillåter användare att skapa ett lokalt konto under installationen och kringgå Microsoft-kontot och konstanta krav på internetanslutning.

Bitlocker-enhetskrypteringsfunktion

Windows 11 Home och Pro har olika funktioner: Pro-användare kan använda BitLocker-kryptering, medan Home användare inte kan. Kryptering hjälper till att hålla din dator säker genom att kryptera alla filer på din hårddisk. Krypteringsnyckeln är nödvändig för att komma åt filerna. Datasekretess är viktigt för företag och kan hjälpa till att skydda din information även om din dator blir stulen.

Hyper-V

Windows 11 Pro kommer med stöd för hyper-v, vilket är en funktion som Home inte har. Hyper-V är en hårdvaruvirtualiseringsfunktion på låg nivå inbyggd i Windows som låter dig skapa virtuella maskiner på din dator. Det finns gott om alternativa virtualiseringsprogram för hemanvändare, som VirtualBox och VMWare, men de erbjuder inte samma nivå av funktioner och prestanda som Hyper-V.

Grupppolicyredigerare

Group Policy Editor är ett kraftfullt verktyg för IT-administratörer att hantera Windows-inställningar. Det är en annan Pro-exklusiv funktion. Med Group Policy Editor kan du begränsa åtkomsten till vissa applikationer, inaktivera maskinvarukomponenter (som diskenheter och USB-portar) och göra andra lågnivåändringar i operativsystemet. 

Windows Information Protection (WIP)

Windows 11 Pro erbjuder ytterligare säkerhetsfunktioner, inklusive Windows Information Protection (WIP). Det här verktyget hjälper dig att hålla dina personliga och arbetsuppgifter åtskilda, vilket minskar risken för oavsiktligt dataläckage.

Flera funktioner i Windows 11 Pro för företagsledning

Ytterligare företags hanteringsfunktioner i Pro-versionen ger ytterligare säkerhet för enheter som används för arbete.

  • Windows Update för företag
  • Microsoft Store för företag
  • Kioskläge
  • Azure Active Directory
  • Active Directory
  • Enterprise State Roaming med Azure
  • Dynamisk provisionering

OEM vs RETAIL: Vad är skillnaden?

Funkioner

Vid användning är det ingen skillnad alls mellan OEM och Retail. Båda är fullständiga versioner av operativsystemet. Du kan njuta av alla de funktioner, uppdateringar och funktioner som du förväntar dig av Windows.

Byte av hårdvara

Om du har en Retail-licens kan du byta ut vilken del av datorn som helst. Om du däremot har en OEM-licens kan du bara byta ut alla delar av datorn utom moderkortet. Anledningen till det är att OEM-licensen är bunden till moderkortet.

Flytta licensen

Du kan flytta en Retail-licens till en annan dator, en dator åt gången. Medans en OEM-licens kan inte flyttas till en annan dator utan är bunden till datorn licensen är aktiverad på.

Support

Om du har en Retail-licens kan du kontakta Microsoft Support för att få hjälp när du stöter på problem med hårdvarukompatibilitet eller aktiveringsproblem. Med en OEM-licens kommer Microsoft hänvisa dig till tillverkaren av din enhet.
Vi på programvarukungen.se erbjuder gratis teknisk support hela vägen när du köper en licens av oss.

Den ultimata frågan: Vilken Windows 11 ska jag köpa?

Överväg de extra funktionerna som ingår med Windows 11 Pro och tänk till, kommer du verkligen ha nytta av de? Om svaret är nej, då är Windows 11 Home alternativet för dig.

Toppen, du har nu valt vilken Windows version du ska införskaffa, men vilken typ av licens passar dig?

Vill du vara lite extra trygg med support från både oss och Microsoft, samtidigt som du kanske planerar byta dator inom närmsta framtid så rekommenderar vi Retail-licens.
Om du däremot inte planerar att byta din dator, inte byta din moderkort och känner att du inte behöver Microsoft supporten så är OEM-licensen för dig.

Köp Windows 11 här.

Vi hoppas att denna artikeln hjälpte dig och tveka inte att kontakta oss på support@programvarukungen.se om du har några ytterligare frågor eller funderingar.

Besvarade detta din fråga? Tack för responsen Det var ett problem med att skicka din feedback. Försök igen senare.

Behöver du fortfarande hjälp? Kontakta oss Kontakta oss